Scooter overschrijven

Overschrijven scooter, hoe ga je precies te werk?

Sta je op het punt om een nieuwe scooter te kopen? Dan spreekt het voor zich dat je graag precies zal willen weten waar je nu op dat vlak allemaal rekening mee dient te houden. Eén van de zaken die sowieso zal moeten gebeuren is je scooter overschrijven. Het overschrijven scooter is belangrijk omdat je slechts vanaf dat moment de nieuwe eigenaar bent van het voertuig. Voor veel mensen geldt dat het in de praktijk niet helemaal duidelijk is hoe men daarvoor nu precies te werk moet gaan. Is dat ook bij jou het geval? Lees dan vooral snel verder. De informatie op deze pagina geeft je namelijk alles aan wat je graag wil weten over het overschrijven van je scooter.

Waarom is overschrijven scooter belangrijk?

Op het ogenblik dat je een scooter wil kopen spreekt het voor zich dat jij ook echt de nieuwe eigenaar van die scooter zal willen worden. Om dit wettelijk voor mekaar te krijgen dient de scooter overgeschreven te worden. Het overschrijven scooter zorgt ervoor dat de eigendomsrechten worden overgedragen van de oude eigenaar naar de nieuwe eigenaar. Het spreekt voor zich dat door deze overdracht ook alle verplichtingen worden overgedragen. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je als nieuwe eigenaar van de scooter bijvoorbeeld een passende scooterverzekering afsluit.

Wat heb je nodig voor een scooter overschrijven? 

Je zal kunnen vaststellen dat het overschrijven scooter een zeer eenvoudig proces is. Je dient er wel rekening mee te houden dat je daarvoor verschillende documenten bij de hand moet hebben. Het gaat hierbij concreet om de volgende: 

  • Een geldig identiteitsbewijs; 
  • De kentekenkaart; 
  • De tenaamstellingscode van de scooter; 

Het is eventueel mogelijk dat je nog niet zal beschikken over de kentekenkaart. In plaats daarvan zal je dan een papieren kentekenbewijs hebben. In dat geval is het zo dat je een tenaamstellingsbewijs, een overschrijvingsbewijs evenals een geldig identiteitsbewijs nodig hebt. Beschik je over al deze verschillende documenten? Dan zal je kunnen vaststellen dat het geen enkel probleem meer zal opleveren om jouw scooter te kunnen overschrijven.

Je scooter overschrijven bij een Kentekenloket

Het overschrijven scooter kan op verschillende manieren gebeuren. Eén van de meest eenvoudige mogelijkheden om dit te doen is gebruik maken van een zogenaamd Kentekenloket. Verspreid over Nederland zijn er op moment van schrijven maar liefst 750 van deze loketten terug te vinden. Een medewerker van het Kentekenloket zal ervoor kiezen om de scooter op de naam van de nieuwe eigenaar te plaatsen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit in dit geval beide betrokken partijen aanwezig dienen te zijn. Dit geldt dus zowel voor de koper als voor de verkoper. Wanneer de scooter op de naam van de overnemer werd geplaatst zal er ook een tenaamstellingscode worden geregeld. In principe kan dit alles zeer eenvoudig en in slechts enkele minuten tijd worden geregeld. 

Voor het tweede deel van de code geldt dat je ze niet meteen zal ontvangen. Deze zal namelijk via het RDW met de post worden bezorgd op het woonadres. Daarnaast is het zo dat geldt voor de verkoper van de scooter dat hij een vrijwaringsbewijs zal ontvangen. Dit bewijs zal duidelijk maken dat de persoon in kwestie vanaf dat ogenblik niet langer verantwoordelijk is voor hetgeen er gebeurt met de scooter. Ook dit is natuurlijk bijzonder belangrijk. 

Hoeveel kost het overschrijven scooter? 

Het spreekt voor zich dat ervoor het overschrijven scooter bepaalde kosten in rekening worden gebracht. Indien je ervoor kiest om dit te regelen via het Kentekenloket bedragen de kosten op moment van schrijven 10,75 euro. Gelukkig vallen deze kosten in de praktijk dus zeer goed mee. 

Kan je ook je scooter online overschrijven?

Online het overschrijven scooter regelen bij Diks is eveneens een mogelijkheid. Voor heel wat mensen geldt zelfs in de praktijk dat ze hier de voorkeur aan geven. Er zijn drie concrete voorwaarden waaraan je dient te voldoen wanneer je op deze manier je scooter wenst over te schrijven, namelijk:

  1. Je moet in het bezit zijn van de kentekenkaart evenals de tenaamstellingscode van het voertuig dat je wenst over te schrijven. Let op! Beschik je over een papieren kentekenbewijs? In dat geval moet je er rekening mee houden dat online het overschrijven scooter regelen niet mogelijk is; 
  2. Je moet beschikken over een Nederlands paspoort, een in Nederland afgegeven rijbewijs of een Nederlandse identiteitskaart met chip; 
  3. Je dient te beschikken over een mobiele telefoon die is voorzien van een NFS chiplezer;

Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Dan zal je kunnen vaststellen dat je niet alleen zeer eenvoudig, maar ook erg snel je scooter online zal kunnen overschrijven. 

Het overschrijven scooter online regelen, hoe ga je precies te werk?

Voor het merendeel van de mensen geldt zoals hierboven reeds aangehaald dat ze er de voorkeur aan geven om het overschrijven scooter online te regelen. We hebben hierboven reeds aangegeven welke stukken er daarvoor nu precies zijn vereist. Dit weet je dus al, maar hoe gaat dit overschrijven in de praktijk eigenlijk precies in haar werk? Zeer eenvoudig.

In eerste instantie moet je bij het online overschrijven scooter een eenmalige controle van je identiteit laten uitvoeren. Van zodra dit is gebeurd is het mogelijk om je scooter daadwerkelijk te gaan overschrijven. Hiervoor moet je gewoon op de knop ‘Voertuig overschrijven’ klikken. Vervolgens moet je uiteraard nog de vereiste betaling uitvoeren. Dat kan zeer eenvoudig gebeuren door gebruik te maken van de betaalmethode iDeal. Wanneer je hier gebruik van maakt zal je betaling ook direct worden verwerkt waardoor je inschrijving is geregeld. 

Wanneer je bovenstaande hebt doorlopen zal je merken dat er verschillende e-mails zullen worden verzonden. Pas wanneer je ook de tweede e-mail hebt ontvangen kan je concluderen dat de overschrijving van je scooter volledig is uitgevoerd. Let wel, vanaf dit moment ben jij het die over de verplichting beschikt om alles goed te regelen met betrekking tot de scooter in kwestie. Hier zal je dus zeker bij stil willen blijven staan. In de derde e-mail die zal worden verzonden naar jou zal de link in terug te vinden zijn die je meeneemt naar het vrijwaringsbewijs. Na al deze stappen ben je dan eindelijk klaar met de scooter overschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *