Kenteken overschrijven

Nieuwe auto gekocht? Kenteken snel overschrijven doe je zo!

Als je de kersverse eigenaar bent van een nieuwe auto, dan moet dat natuurlijk ook officieel gemaakt worden door het kenteken op jouw naam te zetten. Doe je dit niet, dan mag je nog steeds de weg niet op. Om dit te doen kun je naar een kentekenloket, of je doet dit via de post. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het kan namelijk ook volledig digitaal in enkele simpele stappen. Hieronder lees je hoe je dit doet, en wat je hier precies voor nodig hebt.

Benodigdheden bij het overschrijven

Allereerst is het belangrijk dat je weet welke informatie van belang is bij het overschrijven van je kenteken. Uiteraard heb je jouw identiteitsbewijs nodig. Je moet ook je kentekenbewijs bij de hand hebben op creditcardformaat. Daarnaast is de volledige 9-cijferige tenaamstelling van belang. Als je nog in het bezit bent van een papieren kentekenbewijs, moet je ook het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs achter de hand hebben. 

Online overschrijven van een kenteken

Je moet, als je alle benodigde documenten paraat hebt, de website van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) opzoeken. Hier kun je met je DigiD-code inloggen. Als je het nog eenvoudiger wil maken, kun je ook de DigiD-app downloaden. Je kunt eenvoudig met je DigiD inloggen op de website van de RDW onder het kopje ‘voertuig overschrijven’.

Identiteitskaart toevoegen

Belangrijk is om je identiteitskaart op de juiste manier toe te voegen via de portal van de RDW. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een kaartlezer, maar het is ook mogelijk om de NFC-lezer op je smartphone te gebruiken. Als je al eerder je identiteitskaart hebt geverifieerd bij DigiD, is deze stap niet nodig. Mocht je niet in het bezit zijn van een kaartlezer terwijl je deze wel nodig hebt? Dan zal het proces via de ouderwetse manier moeten verlopen en ben je genoodzaakt dit via het postkantoor of een kentekenloket op te lossen.

Betaling

Heb je alle instructies op het beeldscherm gevolgd, dan moet je betalen voor de overschrijving van het kenteken. Dit kan via iDEAL en bedraagt €10,10. Let er goed op dat de overschrijving pas officieel is op het moment dat de RDW de betaling van je overschrijving heeft ontvangen en verwerkt. Ga dus niet de weg op met je nieuwe auto als je nog niet zeker weet dat dit het geval is.

Bevestiging en vrijwaringsbewijs

Als je alle stappen hebt doorlopen, ontvang je drie verschillende mails van de RDW. In de eerste plaats ontvang je een bevestiging van je aanvraag tot overschrijving van het kenteken. In deze mail kun je ook de status van je aanvraag achterhalen. De tweede mail gaat over de betaling die je hebt gedaan. Als deze wordt bevestigd, ben je officieel eigenaar van de nieuwe auto. In de derde mail ontvang je een vrijwaringsbewijs en een deel van de tenaamstelling. Het vrijwaringsbewijs dien je bij de verkoper in te leveren.

Afronding van de overschrijving

Via de post stuurt de RDW je in creditcardformaat het kentekenbewijs toe. Je ontvangt ook het andere deel van de tenaamstellingscode, waardoor deze nu compleet is en 9 cijfers bevat. Onthoud goed dat je de tenaamstellingscode moet bewaren op een veilige plek. In de toekomst kan het zomaar zijn dat je jouw auto weer wilt verkopen, en dan is het belangrijk dat je deze code achter de hand hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *