Schade aan uw ruit

Autoruitschade bij het kopen of verkopen van een auto: hoe zit dat?

Er zijn bijzonder weinig mensen die blij worden van autoruitschade. Ben je op zoek naar een occasion of wil je juist je huidige auto verkopen, dan is ruitschade nóg vervelender. Zeker wanneer je niet precies weet waar je op moet letten. Wanneer is ruitschade nou afkeur bijvoorbeeld? En wat zijn de kosten voor het vervangen van een complete voorruit voor de auto die jij op het oog hebt? Het lijkt lastig, maar wanneer je de juiste informatie hebt, dan is het kopen of verkopen van een auto met een beschadigde autoruit helemaal geen probleem meer.

De basis: hoe ernstig is die ruitschade precies?

Autoruiten die uit gehard glas bestaan, vallen uiteen bij ernstige ruitschade. In de meeste gevallen gaat het hier om de zijruiten die beschadigd of ingeslagen zijn. Deze ruiten kunnen nooit gerepareerd worden, omdat er niets te repareren valt immers. De zijruit moet wel direct vervangen worden om de auto comfortabel en veilig te houden voor de inzittenden. Ook zijn de ruiten noodzakelijk om vocht uit de auto te houden.

Wanneer het gaat om autoruitschade aan de voorruit, dan wordt het ingewikkelder. Deze ruiten zijn gemaakt van gelaagd glas. Dit betekent dat er een ster of barst in de ruit kan zitten, of dat er een scheur door de ruit loopt. Dit is lang niet in alle gevallen reden tot paniek. De voorruit mag volgens de RDW namelijk meerdere luchtbellen, beschadigingen of verkleuringen vertonen, zolang deze een beperkte omvang hebben. Maar – en dit is écht belangrijk – de beschadigingen mogen niet in het zichtveld van de bestuurder aanwezig zijn en er mogen geenvertakte scheuren zijn.

Is er ruitschade aanwezig in het zichtveld van de bestuurder of is een scheur vertakt, dan is dit afkeur bij de APK. De reden hiervoor is simpel: licht kan op onvoorspelbare manieren weerkaatst worden door autoruitschade, wat betekent dat de bestuurder tijdens het rijden verblind kan worden. Omdat dit gevaarlijke situaties op kan leveren, wordt een auto met ruitschade in het zicht van de bestuurder nagenoeg altijd afgekeurd.

Beoordelen van de schade

Situatie 1: de auto heeft ruitschade buiten het zichtveld van de bestuurder

Je hebt een auto (gevonden) met ruitschade in de voorruit, maar deze schade bevindt zich niet in het zichtveld van de bestuurder en het gaat niet om vertakte scheuren. In dit geval is het niet altijd nodig om de voorruit direct te vervangen. Desalniettemin is het iets om rekening mee te houden:

  • Autoruiten met een aluminium coating gaan oxideren wanneer er vocht bij het aluminium komt. Dit levert witte vlekken in het autoglas op.
  • Scheuren en barsten kunnen groeien in de voorruit waarna het vervangen van de voorruit wél noodzakelijk is.

Situatie 2: de auto heeft ruitschade in het zichtveld van de bestuurder

Wil je een auto verkopen met autoruitschade in het zichtveld van de bestuurder, dan heb je grofweg twee opties. Je kunt de auto verkopen zoals deze er nu bij staat, met het risico dat een potentiële koper een flink lager bedrag biedt omdat er direct werk aan de auto zit. De auto komt de volgende keuring immers niet door. De tweede optie is de voorruit laten vervangen voordat je de auto op Autoscout24 plaatst, zodat je er een hoger bedrag voor kunt vragen. 

Heb je juist een occasion of tweedehands auto gevonden, maar heb je gezien dat er ruitschade in de voorruit zit? Kijk dan eerst even of de schade in het zichtveld van de bestuurder zit en of er sprake is van een vertakte scheur.

Bij een vertakte scheur of autoruitschade in het zichtveld van de bestuurder moet de autoruit vervangen worden. Je kunt proberen een lagere prijs te bieden voor de auto, of de verkoper voor te stellen de kosten voor het vervangen van de voorruit op te delen. Zeker wanneer je niet voor de merkdealer kiest, is dit een interessante optie omdat de kosten zo overzichtelijk blijven.

Het beoordelen van autoruitschade

De autoruitschade is een direct probleem: wat nu?

Bij Autoglas Concurrent is ruitschade aan de auto geen kostbaar probleem. Hier vind je verschillende after market autoruiten voor alle verschillende types en modellen. De prijs van dit autoglas valt veel lager uit omdat er geen merklogo op het autoglas aanwezig is. Verder zijn de ruiten identiek aan de autoruiten die je bij de merkdealer vindt.

Dankzij de aantrekkelijk geprijsde after market autoruiten is autoruitschade geen issue meer wanneer je een auto wilt kopen of verkopen. Zeker niet nu je exact weet waar je op moet letten wanneer je een auto vindt of verkoopt met beschadigd autoglas!

Autoruitschade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *