Hier moet je op letten als je een auto gaat kopen

Kenteken overschrijven? Volg dit stappenplan om het goed te regelen

Ga je een nieuwe auto kopen? Dan dien je verschillende zaken te regelen, voor de auto officieel in je bezit is. Het belangrijkste is dat de auto op je naam wordt overgeschreven. Op deze pagina lees je wat je van tevoren moet weten als je een kenteken gaat overschrijven. Je komt erachter op welke verschillende manieren je dit kunt doen, wat het kost, aan welke voertuigverplichtingen je dient te voldoen en wat je kunt doen als je de tenaamstellingscode of het kentekenbewijs kwijtraakt. Aan het einde van de pagina lees je op welke manier je het kentekenbewijs met spoed kunt aanvragen. 

Waar dien je van op de hoogte te zijn voordat je het kenteken overschrijft?

Je kunt pas een kenteken overschrijven op het moment dat je aan de volgende voorwaarden voldoet. Je dient in ieder geval 18 jaar of ouder te zijn om de auto over te schrijven. Wanneer je een brommer overschrijft, mag dit ook als je 16 jaar oud bent. Je dient in Nederland woonachtig te zijn en ingeschreven te staan bij de gemeente. Je moet het kenteken op je eigen naam laten overschrijven en het kentekenbewijs moet compleet aangeleverd worden. Wil je controleren of de kentekencard van de verkoper van de auto inderdaad aan de auto gekoppeld is, voordat je de auto overkoopt? Dan kun je dit online uitzoeken door naar de website voor kentekencard controleren te gaan. 

Kenteken overschrijven hier moet je opletten

Op welke verschillende manieren kun jij je kenteken overschrijven?

Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je een kenteken kunt overschrijven. Je kunt dit bijvoorbeeld bij een RDW-loket of een erkende autodealer of garage regelen. Verder zou je het kenteken kunnen overschrijven bij een kentekenloket. Ben je digitaal sterk? Dan kun je er ook voor kiezen om het kenteken online over te schrijven. Je hebt altijd je identiteitsbewijs nodig, zodat je identiteit geverifieerd kan worden. 

Wat zijn de kosten voor het overschrijven van je kenteken?

Het kost niet veel geld om een kenteken te overschrijven. De kosten zijn overal in Nederland gelijk en kunnen bij ieder kentekenloket betaald worden. De tenaamstelling via de RDW kost je € 10,75. 

Aan welke voertuigverplichtingen dien je te voldoen? 

Heb je een nieuwe auto, kamper of bedrijfswagen op je naam gezet? Dan zitten hier direct voertuigverplichtingen aan verbonden. Zo dien je direct een verzekering voor het voertuig af te sluiten. Het is in Nederland verboden om onverzekerd de weg op te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een WA-verzekering en voor een verzekering die je meteen in het register van de RDW kunt registreren. Verder dien je een bewijs te hebben dat het voertuig op je naam APK gekeurd is. In Nederland ben je ook verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. De auto op je naam zetten, indiceert dat je direct motorrijtuigenbelasting aangeeft. 

Verder ben je verplicht om kentekenplaten te hebben. Wil je tussentijds van de voertuigverplichtingen af? Dan dien je het voertuig eerst te schorsen. Je mag er dan absoluut niet mee rijden. 

Voertuigverplichtingen

Wat kun je doen op het moment dat jij je tenaamstellingscode of kentekenbewijs kwijt bent?

Ben je de tenaamstellingscode bestaande uit 9 cijfers kwijt? Dan kun je deze op de website van de RDW aanvragen. Je betaalt hier 1 euro voor en kunt inloggen met je DigiD. Je ontvangt de tenaamstellingscode via een link in je mail. Hier kun je de code downloaden. Houd er rekening mee dat de link maximaal 40 dagen geldig is. Anders dien je een nieuwe aanvraag te doen. Ben je het kentekenbewijs of de kentekencard kwijt? Dan is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk een nieuwe aanvraagt. Je moet deze kaart namelijk altijd bij je hebben als je met het voertuig de weg op gaat. Een nieuw kentekenbewijs kun je bij de RDW opvragen en kost je 31,50 euro. 

Kun je een kentekenbewijs met spoed aanvragen? 

Ja, dat kan! Een spoedaanvraag voor het kentekenbewijs kun je vaak aanvragen als je de auto met spoed nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld een auto die je voor werk gebruikt of als je op het punt staat om met de auto naar het buitenland op vakantie te gaan. Houd er rekening mee dat je geen spoedaanvraag kunt doen, op het moment dat je een kentekenbewijs kwijt bent, dit kan alleen bij de aanschaf van je nieuwe auto. Verder kun je alleen een spoedaanvraag doen op de dag van de overschrijving van het kenteken, of de eerstvolgende werkdag hierna. Vanzelfsprekend dien je voor een spoedaanvraag te betalen. 

Je kunt de spoedaanvraag voor het kentekenbewijs bij een RDW bij jou in de buurt regelen. Dan dien je je altijd te legitimeren met je identiteitskaart, rijbewijs of paspoort. Verder dien je aan te geven of je het kentekenbewijs zelf komt ophalen, of dat je dit via een koerier op je woonadres laat bezorgen. Hierna betaal je de kosten voor de spoedaanvraag en je kentekenbewijs ligt dezelfde dag of uiterlijk de volgende werkdag voor je klaar. 

Met spoed kentekenbewijs aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *