Waar kenteken overschrijven
RDW

Je kenteken kun je op verschillende locaties laten overschrijven. In de meeste gevallen is het op naam zetten van een kenteken voor iedereen wel in de nabije omgeving mogelijk. De locatie van het kenteken overschrijven is afhankelijk van of u een voertuig koopt van een particulier of van een autobedrijf. Het kentekenbewijs is over te schrijven op twee locaties:

Kenteken overschrijven op postkantoor

PostNL postkantoor

Ten eerste kun je je kentekenbewijs over laten schrijven op een postkantoor. Het overschrijven op een postkantoor wordt voornamelijk gedaan op het moment dat een auto gekocht wordt van een particulier. Een particulier heeft geen bevoegdheid om een overschrijving zelf te doen, hier dient een bevoegd persoon voor opgezocht te worden. De medewerker van een postkantoor is bevoegd een kentekenbewijs over te schrijven naar een nieuwe eigenaar. Deze medewerker schrijft het kenteken over en het voertuig is gewisseld van eigenaar. Sinds januari 2014 ontvangt u niet direct meer het nieuwe kenteken. Deze wordt sinds de invoering van de kentekencard centraal gemaakt en per post opgestuurd naar uw woonadres.
Kenteken overschrijven bij autobedrijf, autodealer of garagebedrijf

Koop je een voertuig van een garagebedrijf of autodealer? Dan is de kans groot dat het kenteken overgeschreven kan worden door het bedrijf waarvan je de auto of motor koopt. Je hoeft niet langs het postkantoor, het nieuwe kentekenbewijs wordt direct aangevraagd. Veel autobedrijven hebben de bevoegdheid kentekens over te schrijven naar nieuwe eigenaren, wat handig is aangezien ze vaak te maken hebben met auto’s die wisselen van eigenaar.
Overschrijven is in een aantal minuten mogelijk. Voor een klein bedrag wordt een nieuw kentekenbewijs aangevraagd en wordt het voertuig op naam van de nieuwe eigenaar gezet. Na overschrijving ontvangt de verkopende partij een vrijwaringsbewijs dat bewijst dat de auto niet meer zijn of haar eigendom is. Voor het overschrijven van een kenteken zijn echter wel een aantal documenten benodigd. Welke dat zijn leest u hier.