Benodigde documenten kenteken overschrijven
Afhankelijk van het type kentekenbewijs (een oud papieren variant of een nieuwe kentekencard) dienen verschillende documenten overhandigd te worden aan de overschrijvingsgerechtigde persoon.

Papieren kentekenbewijs

Indien de verkopende partij beschikt over een papieren kentekenbewijs van het te verkopen voertuig, dienen de volgende papieren overhandigd te worden:

kentekenbewijs deel 1A kentekenbewijs deel 1B

  • Kentekenbewijs deel II en kopie deel III
  • Kentekenbewijs deel IB en kopie deel III
  • Kentekenbewijs deel II en Overschrijvingsbewijs
  • Kentekenbewijs deel IB en Overschrijvingsbewijs
  • Kentekenbewijs deel IB en deel II

(Bron: RDW, 2014 http://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/Over-het-kentekenbewijsdocument-.aspx)
Het derde onderdeel, ook wel het overschrijvingsbewijs genoemd, is het onderdeel van het kentekenbewijs dat niet dagelijks meegedragen dient te worden door de eigenaar van het voertuig. Dit onderdeel geeft de koper het bewijs dat de auto overgeschreven mag worden. Mocht dit tezamen met de andere kentekenbewijsonderdelen gedragen worden en gestolten worden, dan is de auto gemakkelijk over te schrijven.

Bovenstaande combinaties zijn allen geldige combinaties om een voertuig over te laten schrijven. Er zijn dus verschillende manieren mogelijk om aan te tonen dat de verkoper daad werkelijk de eigenaar van het voertuig is.

Kentekencard (v.a. januari 2014)

kentekencard voorkant kentekencard achterzijde

Is de verkopende partij in het bezit van een nieuwe kentekencard (die vanaf januari 2014 uitgegeven worden bij het op naam zetten van een voertuig, nieuw of gebruikt)? Dan dient de verkopende partij dit kentekenbewijs op creditcardformaat in ieder geval mee te nemen. Daarnaast is de tenaamstellingscode benodigd om het voertuig over te kunnen schrijven. Dit is de 9-cijferige code die thuis bewaard dient te worden. Deze tenaamstellingscode heeft de verkopende partij ontvangen toen hij de kentekencard aanvroeg. De eerste 4 cijfers worden direct tijdens de aanvraag verstrekt, de overige 5 cijfers ontvangt de koper bij ontvangst van de kentekencard.