Auto verkopen

Je auto verkopen? In een paar simpele stappen geregeld!

Bijna elke automobilist krijgt er op ten duur mee te maken; je wil je auto verkopen. Het kan zo zijn dat je een gezinsuitbreiding hebt, of dat je op zoek bent naar een sneller model, maar wat de reden ook is, je wil vooral dat je op de juiste manier te werk gaat. Maar waar moet je dan precies op letten? En welke mogelijkheden zijn er om je auto te verkopen? In dit artikel lees je precies wat je moet doen om zo snel mogelijk op een eerlijke manier je auto te verkopen.

Hoe wil je jouw auto verkopen?

Je auto te koop aanbieden, kan tegenwoordig op tal van manieren. Wat in de meeste gevallen gebeurt, is dat je jouw auto inruilt op het moment dat je een nieuwe wagen aanschaft. Het is niet gek dat dit de meest voorkomende manier is, want zo ben je ook het makkelijkst van je auto af. Je krijgt in een dergelijke situatie over het algemeen wel een schappelijke prijs voor je oude auto, maar op je nieuwe aankoop valt meestal nog maar weinig af te dingen. 

Particuliere verkoop

Een andere optie is om de auto aan een particulier te verkopen. Dit kan die ene buurman zijn die je tegenkomt en die toevallig interesse heeft in jouw wagen, maar je kunt er ook voor kiezen om de auto op een online platform aan te bieden. Dan kan er bijvoorbeeld op geboden worden, en kun jij in zee gaan met de hoogste bieder. Het risico hierbij is wel dat je zonder kennis van zaken al snel in een conflict kan komen. Weet je niet precies wat de waarde van je gebruikte auto inmiddels is, dan kan dit tot meningsverschillen leiden met de kopende partij. 

Prijs bepalen

Daarom doe je er goed aan eerst je prijs te bepalen, wanneer je jouw auto te koop aanbiedt. Het is natuurlijk lastig om dit te doen als je geen kennis van zaken hebt. Daarom kun je het best online kijken wat er wordt gevraagd voor soortgelijke auto´s. Kijk hierbij niet alleen naar het merk en het type auto, maar ook naar de specifieke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, maar ook de kilometerstand van je auto is van belang. De BOVAG-koerslijst is een handig hulpmiddel om de prijs van je voertuig te bepalen.

Proefrit

Een belangrijk onderdeel van de verkoop van je auto, is de proefrit. De meeste kopers willen op verschillende soorten wegdek en met verschillende snelheden testen wat de auto kan en doet. De koper kan zelf een proefrit willen maken, maar zorg ervoor dat je er altijd zelf bij zit zodat je ziet wat er gebeurt. Laat de potentiële koper voorafgaand aan het maken van een proefrit altijd een proefritverklaring invullen, zodat hier geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan. 

Koopovereenkomst afsluiten

Een mondelinge overeenkomst is evengoed bindend als een schriftelijke overeenkomst, maar wanneer iets zwart op wit staat, valt daar niet meer op af te dingen. Je kunt dan namelijk de kilometerstand, termijn van levering, en de koopprijs definitief vastleggen. De BOVAG kent enkele modelcontracten waar je gebruik van kunt maken bij het opstellen van een koopovereenkomst, zodat je niets vergeet en alles op de correcte wijze noteert.

Het overdragen van het autobezit

Koop je een nieuwe auto en wissel je jouw oude voertuig in bij een dealer, dan zorgt die normaal gesproken voor de documenten die nodig zijn. Bij een particuliere verkoop is dit jouw eigen verantwoordelijkheid. Let in een dergelijke situatie op dat je een vrijwaringsbewijs van de koper ontvangt, en dat het kenteken op de naam van de koper staat. Het vrijwaringsbewijs is van groot belang, want hiermee toon je aan dat het voertuig niet meer op jouw naam staat. Als de koper de fout ingaat, word jij daar dan in ieder geval niet op aangesproken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *