Ben jij een ondernemer en rijd je met een zakelijke privé auto? Dan is het van belang om je kilometeradministratie goed bij te houden. Door het bijhouden van een kilometeradministratie, kan je €0,19 per kilometer aftrekken en de btw (voorbelasting) voor een gedeelte terugvragen. Verder heb je ook een snel en handig overzicht van de gereden ritten en kilometers van je auto. Maar hoe ziet zo kilometerregistratie eruit en welke onderdelen moet het bevatten? Dit is voor vele mensen nog onduidelijk, wat geheel begrijpelijk is. Bekijk anders eens de veelgestelde vragen voor andere onduidelijkheden? Maar geen zorgen, wij gaan het uitgebreid hebben over hoe de kilometeradministratie in zijn werking gaat.
Lees meer: Je auto administratief bijhouden: hoe doe je dat?Wat is een kilometeradministratie?
Hierboven hebben we al kort wat verteld over een kilometeradministratie. Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk? Wij geven een eenvoudige uitleg van wat een kilometerregistratie nu eigenlijk is. In een kilometerregistratie kan je alle gereden ritten van je auto terugvinden. Hierbij zie je als het ware het aantal kilometers die met de auto gereden zijn. Afhankelijk van het doel waarvoor de kilometerregistratie bij gehouden wordt, kan een uitgebreide kilometerregistratie worden vereist of juist een eenvoudige versie.
Wanneer moet je een kilometeradministratie bijhouden?
Het is uiteraard handig om te weten wanneer een kilometerregistratie precies van belang is. Er zijn verschillende redenen waarom je zo’n administratief moet bijhouden. Zo kan het voorkomen dat dit wordt gevraagd door de werkgever, om zo een inzicht te krijgen in het dagelijkse aantal zakelijke kilometers die worden gereden. Het kan ook zo zijn dat je gebruik maakt van een bepaalde regeling of een privé auto heeft waar je de zakelijke kilometers voor wilt noteren. Hieronder hebben we een handig overzicht weergegeven, van de redenen waarbij een kilometerregistratie bijhouden nodig is of nodig kan zijn.
Redenen voor het bijhouden van een kilometerregistratie:
- Verklaring geen privégebruik auto kilometeradministratie
- Een uitsluitende zakelijk gebruik bestelauto
- De vereenvoudigde rittenregistratie van een bestelauto
- De vereenvoudigde rittenregistratie voor rijinstructeurs
- Sluitende kilometeradministratie BTW voordeel privégebruik auto van de zaak
- Een kilometervergoeding voor de zakelijke kilometers in een privéauto
- Afkoopregeling kilometerregistratie
kilometeradministratie bijhouden: hoe doe je dat?
Ben jij van plan om een kilometeradministratie bij te houden? Dan adviseren wij je gebruik te maken van een speciale software. Kies je er toch liever voor kilometeradministratie Excel? Geen probleem, dan raden wij jou aan om één van de kilometeradministratie voorbeeld op het internet eens te bekijken of te downloaden. Zo krijg je gemakkelijk de benodigde documenten. Er bestaat ook een kilometeradministratie app, waarin je gemakkelijk de administratie bij kunt houden.
Je bent hoogstwaarschijnlijk bij dit artikel terecht gekomen, om er achter te komen hoe je een kilometeradministratie bij kan houden. Hieronder hebben we een overzicht weergegeven van de gegevens die een kilometeradministratie moet bevatten.
Volgens de belastingdienst moet een kilometeradministratie de volgende gegevens bevatten:
- Automerk
- Type
- Kenteken
- Datum en tijd
- Doel (privé of zakelijk)
- Start- en bestemmingsadres
- Begin- en eindstand van de kilometerteller
- Totaal gereden kilometers per rit
- De route als er wordt afgeweken van de gebruikelijke route
Conclusie
Het bijhouden van een uitsluitende kilometeradministratie is erg belangrijk. Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de administratie van jouw onderneming. Zo zijn er verschillende redenen waarom een kilometeradministratie bijgehouden moet worden. Ook moet een kilometeradministratie een aantal standaard gegevens bevatten.