Grijs kenteken is niet bedoeld voor privé

Grijs kenteken: fiscale voordelen vooral voor ondernemers niet voor particulieren

In Nederland hebben we gele kentekens en in de meeste andere landen zijn de kentekens wit. Maar er is ook grijs: een geel kenteken met fiscale voordelen. Helaas, deze grijskentekenregeling geldt alleen voor ondernemers. En deze kan per 2025 vervallen.

Een grijs kenteken is een speciaal type kenteken in Nederland voor bedrijfsvoertuigen die leuke fiscale voordelen genieten. De Belastingdienst noemt dit “bestelautotarief motorijtuigenbelasting voor ondernemers”. Het grijs kenteken werd geïntroduceerd om ondernemers te ondersteunen door belastingvoordelen te bieden op bedrijfsvoertuigen. Deze voertuigen moeten voldoen aan specifieke eisen, zoals een bepaalde minimale laadruimte.

Dit type kenteken herken je aan de eerste of enige letterreeks op deze kentekens die altijd met een B of V begint, de rest van het nummerbord is hetzelfde. Het heet grijs omdat het kentekenbewijs vroeger uit drie delen bestond, waaronder één grijs deel.

Grijs kenteken voorwaarden:

  • Alleen ondernemers die een voertuig voor zakelijke doeleinden gebruiken, kunnen een grijs kenteken aanvragen.
  • Je moet dus als ondernemer bij de Kamer van Koophandel én de Belastingdienst geregistreerd staan (met btw-nummer) en je aangifte doen.
  • Het voertuig moet voldoen aan specifieke eisen, waaronder een minimale laadruimte van 1.25 meter, een vaste scheiding tussen de cabine en laadruimte, en het mag niet ingericht zijn voor het vervoer van personen.

Vooral bedrijfswagens zoals bestelauto’s en lichte vrachtwagens komen dus in aanmerking voor een grijs kenteken.

Grijs kenteken particulier of zakelijk?

Een grijs kenteken is primair bedoeld voor zakelijke voertuigen die worden gebruikt door ondernemers. Deze voertuigen profiteren van belastingvoordelen zoals vrijstelling van BPM en lagere wegenbelasting, die specifiek zijn ontworpen om bedrijven te ondersteunen.

Hoewel incidenteel privégebruik van een grijs kenteken voertuig is toegestaan, zoals het rijden naar huis na een werkdag of een korte privérit, moet dit binnen redelijke grenzen blijven. De belastingdienst verwacht dat het primaire gebruik zakelijk is. Voor regelmatig privégebruik moet je rekening houden met bijtelling, net zoals bij reguliere bedrijfsauto’s. Het is belangrijk om een gedetailleerde rittenadministratie bij te houden om eventuele problemen met de belastingdienst te vermijden.

Kan ik privé rijden met een grijs kenteken?

Je mag als particulier met grijze kenteken rijden, ook al is dat minder aantrekkelijk dan als ondernemer. Je betaalt iets minder wegenbelasting. De rest-BPM hoef je vanaf vijf jaar niet meer te betalen in plaats van de gebruikelijk 17,5 jaar. Er is ook een speciale regeling voor rolstoelgebonden gehandicapten zodat die hetzelfde gereduceerde belastingtarief betalen als ondernemers.

Sommige creatievelingen vragen zich vervolgens af: kan ik mijn personenauto ombouwen tot een grijs kenteken voertuig? Dat kan in sommige gevallen. De ombouw moet voldoen aan de eisen van de RDW, waaronder een minimale laadruimte en een vaste scheiding tussen de cabine en de laadruimte. Dit kan gepaard gaan met aanzienlijke aanpassingskosten. Overleg met een RDW-goedgekeurde ombouwer om te zien of je auto geschikt is voor ombouw en wat de kosten en tijdsinvestering zullen zijn.

Wat zijn de fiscale voordelen van een grijs kenteken?

Voertuigen met een grijs kenteken zijn vrijgesteld van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en genieten een lager tarief voor de wegenbelasting. De BPM-vrijstelling geldt bij de aanschaf van het voertuig, en de lagere wegenbelasting kan een aanzienlijke jaarlijkse besparing opleveren, wat een groot financieel voordeel is voor ondernemers.

Als je jaarlijks honderden euro’s kunt besparen door lagere belastingen, kan het gebruik van een grijs kenteken een slimme keuze zijn voor je bedrijfswagen.

Hoe vraag je een grijs kenteken aan als ondernemer?

Een grijs kenteken aanvragen doe je via de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en je moet daarbij de juiste documentatie aanleveren. Je moet bewijzen dat je een ondernemer bent, het voertuig moet aan de technische eisen voldoen, en je moet mogelijk een keuring laten uitvoeren door de RDW. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten klaar hebt, zoals een KvK-inschrijving en voertuigpapieren.

Maak een afspraak bij de RDW voor de keuring en registratie.

Kleven er ook nadelen aan een grijs kenteken?

Helaas, het voertuig mag alleen zakelijk gebruikt worden, anders vervallen de fiscale voordelen. Toch doen? Misbruik van het grijs kenteken kan leiden tot boetes en naheffingen van de belastingdienst. Daarnaast kan de ombouw en het voldoen aan de eisen extra kosten met zich meebrengen. Zorg er dus voor dat je het voertuig alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt en houd een rittenadministratie bij om eventuele problemen met de belastingdienst te voorkomen.

Stop je je onderneming binnen vijf jaar? Of verkoop je de bestelauto aan een particulier? Dan moet je alsnog BPM betalen. Ai. Een ander nadeel zijn de hogere kosten voor de verzekering.

Hoe zit het met de verzekering van een grijs kenteken voertuig?

Voertuigen met een grijs kenteken moeten zakelijk verzekerd worden, wat kan verschillen van een particuliere verzekering. Een zakelijke autoverzekering kan duurder zijn dan een particuliere verzekering, maar biedt ook dekking voor zakelijke risico’s en schade aan de lading.

Vergelijk verschillende zakelijke autoverzekeringen en kies de beste optie die voldoet aan je behoeften en budget. Informeer je verzekeraar dat je voertuig een grijs kenteken heeft.

Wat verandert er per 2025 aan het grijs kenteken?

De BPM-vrijstelling geldt tot 2025 voor bestelauto’s die minimaal 10% zakelijk worden gebruikt. Het vrijgestelde  BPM-tarief wordt bepaald door de CO₂-uitstoot van de bestelauto. Dit verandert per 2025: de BPM op bedrijfswagens bedraagt dan € 66,91 per gram CO₂-uitstoot. Reken dit goed uit, want de BPM kan nogal oplopen. De vraag is ook of het nieuwe kabinet nog de grijskentekenregeling zal blijven hanteren.

Lees hier op Rijksoverheid.nl over de aanstaande verandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *