Het kopen van een tweedehands scooter is een spannende stap. Waar je ook naar op zoek bent, het vinden van de juiste scooter is slechts het begin. Nadat je een scooter hebt gekocht, komt een belangrijk administratief proces: het overschrijven van het kenteken. Dit zorgt ervoor dat de scooter officieel op jouw naam wordt geregistreerd en dat jij als de nieuwe eigenaar wordt erkend. Maar hoe werkt het overschrijven van een scooter kenteken precies? We gaan het je uitleggen.
Zorg voor de benodigde documenten
Voordat je het scooter kenteken overschrijven kunt doen, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt.
De belangrijkste documenten die je nodig hebt zijn het kentekenbewijs, de tenaamstellingscode en je identiteitsbewijs. Het kentekenbewijs is het document dat bevestigt dat de scooter geregistreerd staat bij de RDW. Als de scooter na 1 januari 2014 is geregistreerd, ontvang je een kentekenkaart. Bij oudere scooters kan dit een papieren kentekenbewijs zijn. Daarnaast heb je ook een tenaamstellingscode nodig. Dit is een zes- of negen cijferige code die je nodig hebt om het voertuig op jouw naam te zetten. Deze code ontvang je bij het oorspronkelijke kentekenbewijs. Als de scooter een kentekenkaart heeft, bestaat de tenaamstellingscode uit twee delen. Als laatste heb je ook een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs nodig om de scooter over te schrijven.
Het overschrijven van het kenteken
Het overschrijven van een scooter kenteken kan op verschillende manieren worden gedaan. Dit kan bijvoorbeeld via een RDW-balie, erkend kentekenloket of via het internet. De meest traditionele manier om het kenteken over te schrijven is door naar een RDW-balie of een erkend kentekenloket te gaan, zoals bijvoorbeeld bij het postkantoor of bepaalde tankstations. Hierbij overhandig je je kentekenbewijs en de tenaamstellingscode aan de medewerker. Je identiteitskaart wordt gecontroleerd, zodat de medewerker kan verifiëren dat jij de nieuwe eigenaar bent. Na controle van de gegevens wordt het kenteken officieel overgeschreven op jouw naam. Je ontvangt direct een vrijwaringsbewijs, wat bevestigt dat de verkoper niet langer verantwoordelijk is voor de scooter.
Dit kan ook makkelijk online gedaan worden. Dit kan alleen als de scooter een kentekencard heeft en jij in het bezit bent van een DigiD. Je moet dus inloggen met je DigiD bij de RDW, de benodigde gegevens invoeren en het wordt direct overgeschreven. Je ontvangt hierbij een bevestiging via de mail en het vrijwaringsbewijs ontvang je later via de post.
Verzekering en belasting regelen
Na het overschrijven van het kenteken is het belangrijk om direct de verzekering voor je scooter te regelen. In Nederland is het verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat. Deze verzekering dekt schade die je met je scooter aan anderen toebrengt. Daarnaast moet je rekening houden met de motorrijtuigenbelasting. Voor scooters is dit meestal inbegrepen bij de verzekering, maar het is belangrijk om dit te controleren. Als de scooter succesvol is overgeschreven en je de weg op kunt, moet je alleen nog rekening houden dat je alle documenten veilig bewaard. Bewaar alle documenten op een veilige plek, want je hebt ze nodig als je de scooter ooit weer verkoopt.